Şok Odası

Şok odası, gıdaların bozulmasını önlemek ve tazeliğini korumak için kullanılan soğuk hava depolama sistemleri olup ürünlerin çekirdek sıcaklığını hızlı bir şekilde düşürerek dondurur.

Şok Odası Nedir?

Şok odası bir gıdanın, beklenenden daha uzun süre tazeliğini koruması ve dayanıklılığını artırmak amacıyla uygulanan özel bir sistemle gerçekleştirme işlemidir. Bu işlem, ürünün dışından başlayarak iç çekirdeğine kadar her noktasının dondurulmasını içerir. Şok odası, gıda ürünlerini hızlı bir şekilde ve düşük sıcaklıklara maruz bırakarak dondurma işlemini hızlandırır. Bu hızlı dondurma bakteri ve mikroorganizmaların çoğalmasını önler ve  gıdanın raf ömrünü uzatır.

Şok Odası Ne İşe Yarar?

“Şok odası nedir?” sorusuna, gıdaların bozulmasını önlemek ve tazeliğini korumak için kullanılan soğutma sistemleri olarak cevaplayabiliriz

Şok odalarında dondurulan ürünler, bozulma ve çürüme riskine karşı daha dayanıklı hale gelmektedir.

Şok odası soğutma sistemleri, hizmet verdiği şok odası panel ısı hesabı aralığı olan -35°C / -40°C derece civarında çalışır. Şoklama işlemi, işlenmiş ürünlerin hızlı ve kısa sürede düşük sıcaklıklara maruz bırakılmasını gerektirir. Bu, ürünlerin kalitesini korumak ve raf ömrünü uzatmak için kritiktir. Şok odası panel ısı hesabında Özellikle -35°C / -40°C arasında şoklanan ürünler, daha sonra donmuş muhafaza odalarına (-18°C / -25°C) transfer edilerek uzun süreli saklama için ideal koşulları sağlar.

Şok Odası Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Şok odası sistemi, aşağıdaki temel özelliklerden oluşur:

Hassas Sıcaklık Kontrolü

Şok odası, hassas sıcaklık aralıklarında çalışabilir ve bu sayede çok çeşitli ürünleri işleyebilir.

Otomatik Kontrol Sistemleri

Modern şok odaları genellikle otomatik kontrol sistemlerine sahiptir. Bu da işlemlerin daha hassas ve verimli olmasını sağlar.

Hijyen ve Temizlik Standartları

Şok Odası sistemleri gıda endüstrisinde kullanıldığından yüksek hijyen standartlarına uygun olarak tasarlanır.

Şok Odası Çeşitleri

Şok odası çeşitleri, kullanım amacına göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:

Gıda şok odaları

Gıda ürünlerinin muhafaza edilmesi için kullanılan şok odalarıdır.

İlaç şok odaları

İlaçların muhafaza edilmesi için kullanılan şok odalarıdır.

Medikal şok odaları

Medikal malzemelerin muhafaza edilmesi için kullanılan şok odalarıdır.

Sanayi şok odaları

Sanayi ürünlerinin muhafaza edilmesi için kullanılan şok odalarıdır.

Şok Odası Fiyatları ve Maliyeti

Şok odası fiyatları; kullanım amacına, ölçülerine, soğutma sistemine ve yalıtım malzemesine göre farklılık gösterir. Şok oda soğutma maliyeti, sadece fiyatları değil aynı zamanda kurulum, işçilik ve nakliye gibi ek giderleri de içerir.

Şok odalarında muhafaza edilecek ürünlerin özellikleri, tonajı ve şoklanma süreleri büyük bir önem taşır. Umut Teknik Endüstriyel Soğutma Sistemleri olarak, bu bilgi ve deneyimle yapılan keşifler neticesinde şok odası hesabında kullanılan ve tercih edilen malzemeler, sisteme uygun olarak özenle imal edilmektedir.

Şok Odası İzolasyonu ve Önemi

Şok odalarında kullanılan ısı izolasyon sistemi, ısı kaybını önlemek için gereklidir. Şok odası panel ısı hesabı yapılarak ısı kaybının önlenmesi, şok odası performansını ve enerji verimliliğini arttırmaya yardımcı olur.

Şok odası hesabı duvar ve tavan izolasyonu, seçtiğimiz özel paneller ve aksesuarlarla güvence altına alınmaktadır. Zemin paneli veya XPS foamboard, çesan demiri ve güçlendirilmiş beton kullanılarak şok odası zemini içinde ısı köprüsü oluşturularak yalıtım sağlanmaktadır.

Umut Teknik Endüstriyel Soğutma Sistemleri olarak şok odası ve şok odası soğutma çeşitleri ile taleplerinizde uzun yıllara dayanan tecrübemizle destek vermekteyiz. Konusunda uzman ekiplerimizle Türkiye genelinde ve dünyanın birçok ülkesinde anahtar kurulum hizmet sunmaktayız. Satış sonrasında garanti kapsamında veya sonrasında ürünleriniz için servis, bakım ve onarım hizmeti de sağlayarak size özel çözümlerimizle en iyi soğutma sistemlerini sunuyoruz. 
Hemen bizimle iletişime geçin ve ihtiyacınız olan en uygun şok odası soğutma çözümleriyle tanışın!